Eigenaarschap in de 21e eeuw - Wijkpaleis Rotterdam

Eigenaarschap in de 21e eeuw - Wijkpaleis Rotterdam

Hoe zorgen we dat in de steden van de 21e eeuw, waar vastgoed peperduur is, ruimte blijft voor ontmoetingsplaatsen waar iedereen welkom is? Waar mensen op een betekenisvolle manier samen kunnen komen? Plekken waar niet de commercie maar de community centraal staat?

Hoe zorgen we dat in de steden van de 21e eeuw, waar vastgoed peperduur is, ruimte blijft voor ontmoetingsplaatsen waar iedereen welkom is? Waar mensen op een betekenisvolle manier samen kunnen komen? Plekken waar niet de commercie maar de community centraal staat?

Rotterdam heeft sinds kort een poster case: het Wijkpaleis. Een geliefd ontmoetingsgebouw in Rotterdam-West dat dreigde te verdwijnen voor de gemeenschap, toen het te koop kwam voor 1,8 miljoen euro. Kon het wel blijven bestaan?

Lokale liefhebbers bedachten samen een financieringsstructuur: crowdlending. Een geldinzamelactie, waarbij donateurs hun inleg terugkrijgen. Dit idee sloeg zo aan dat het pand niet aan een willekeurige investeerder werd verkocht, maar aan de buurt. Eigenaarschap nieuwe stijl.

Buurtbewoners als buurthuisbezitters

Het Wijkpaleis is al zes jaar een cruciale schakel in de sociale infrastructuur van Rotterdam-West. Het gebouw biedt onderdak aan vele initiatieven. Met een dorpszaal een dependance van een basisschool, werkplaatsen voor professionele makers en ublieke productieplekkenaaklokaal, een textielatelier, een houtwerkplaats en een wijkkeuken.

Iedereen is welkom, zowel achter de pannen als aan tafel. Fatma kookt op woensdag Surinaams en Homa op vrijdag Afghaans, samen met haar man en dochters. Op donderdag- en vrijdagmiddag kunnen mensen aanschuiven bij een lunch van de Syrische nichtjes Jihan en Basma en ’s avonds koken de vrouwen van Mixblik maaltijden uit alle delen van de wereld, van Afrika tot Europa. 

Het Wijkpaleis is een melting pot waar culturen uit de hele wereld samenkomen

Niet voor niets wordt Rotterdam-West door de enorme diversiteit aan bewoners een ‘sociale bibliotheek’ genoemd. Hieruit is oneindig veel kennis en kunde te putten als je de mensen kunt ontmoeten. In het Wijkpaleis kan dat bij uitstek. Door de verschillende gebruiksfuncties is er volop ruimte voor kruisbestuiving en bijzondere ontmoetingen. Zo gaat dat als je samen in één gebouw leeft. 

De vele makers in het gebouw, dragen actief bij aan de gemeenschap in Rotterdam-West. Op vrijwillige basis. Een cineast organiseert filmavonden voor de buurt, professionele textielmakers helpen bewoners met hun textielprojecten tijdens het Textiel Repair Café en tuinders zetten zich in om het schoolplein om de hoek om te toveren tot een groene oase. In het Wijkpaleis heet deze inzet: social return.

Social return - iets teruggeven aan de wijk waar je onderdeel van bent

Het bestuur van het Wijkpaleis, Floris van Gennep en Marieke Hillen, is buitengewoon verheugd dat het pand nu veilig en wel in de handen is van de buurtbewoners. Hillen: "Nu heeft de wijk eigenaarschap én zeggenschap over het gebouw. Door het van de vastgoedmarkt te halen, kunnen we deze ruimte behouden. Elke wijk heeft een plek nodig om samen te komen en dingen te doen. Zo worden vele straten samen één buurt"

Vorige
Volgende